Actualidad Comarcas Marina Alta y Marina Baja

El festival Ojos Rojos impulsa la fotografía desde la Marina Alta con el respaldo del Consorcio de Museos

El festival, que se celebra del 17 de setembre al 17 d'octubre, reivindica els espais públics com a llocs de trobada i reflexió al voltant de la diversitat i de la igualtat per mitjà de les arts fotogràfiques

La tercera edició del festival internacional Ojos Rojos, que compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, arrancarà el pròxim 17 de setembre amb la incorporació, per primera vegada, d’un país convidat, en aquest cas de Mèxic, entre altres novetats. L’auge de les arts visuals, especialment la fotografia i els llenguatges més avantguardistes, fa dels artistes mexicans una interessant proposta internacional.

El festival aposta una edició més per reivindicar els espais públics com a llocs de trobada, però també de reflexió de les arts fotogràfiques, pel que fa a cultura de la diversitat i gènere.

El festival internacional Ojos Rojos, organitzat per l’Associació Cultural Arteria Urbana i comissariat per Mili Sánchez i Mike Steel, i que serà retransmés per reproducció en continu (‘streaming’), proposa una intensa agenda del 17 de setembre al 17 d’octubre, que compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, les regidories de Cultura de Dénia i Xábia i el consolat de Mèxic a Espanya.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí el festival acompanyat pel regidor de Cultura i Esport de Xàbia, Quico Moragues, el regidor de Cultura i Esport de Dénia, Raúl García de la Reina, i membres de l’equip del festival Ojos Rojos, Mili Sánchez, Mike Steel i Cristina de María-Tomé.

L’esdeveniment organitzat per l’Associació Cultural Arteria Urbana se celebra amb el suport del Consorci de Museus, els ajuntaments de Dénia i Xàbia i el consolat de Mèxic

Pérez Pont ha recordat «l’impuls que, des del Consorci de Museus, estem donant als festivals de fotografia que es desenvolupen a la Comunitat Valenciana i que, com el festival Ojos Rojos, vertebren el territori, ja que estan situats fora de les capitals de província i dels circuits habituals de l’art», i ha afegit que «les obres dels fotògrafs participants en Ojos Rojos ens aproximen diferents realitats i ens conviden a la reflexió a través de la fotografia com un llenguatge universal».

12 exposicions a Xàbia i Dénia

Xàbia acollirà autores i autors de llarga trajectòria entre els quals destaca el treball del fotògraf Bernard Plossu, un dels professionals més importants de la història de la fotografia contemporània, en una mostra que reunirà instantànies de la seua col·lecció personal.

‘Correspondència amb Mediterrània’ del fotògraf reconegut Xavier Mollà farà parada obligada també a Xàbia, amb l’objecte de mostrar els resultats de més de vint-i-cinc anys capturant instantànies del Mediterrani.

El festival, que se celebra del 17 de setembre al 17 d’octubre, reivindica els espais públics com a llocs de trobada i reflexió al voltant de la diversitat i de la igualtat per mitjà de les arts fotogràfiques

Continuant en aquesta localitat de la Marina Alta, el fotògraf mexicà José Luis Cuevas submergirà l’espectador en la història de la cantina La Apestosa, considerada «santuari d’homes i dones fanàtics de la borratxera i la luxúria».

L’exposició de Lucía Morate, ‘Panta Rei’, perfila i desenvolupa la teoria d’Heràclit: «tot flueix, tot està en canvi constantment», amb un treball considerat de naturalesa «orgànica i sensual».

‘Archipiélagos’ d’Ire Lenes mostra, a través del nou documentalisme, la realitat d’una Lituània escindida de l’antiga URSS, juntament amb exquisits ‘collages’ de Nina Llorens Peters que ens transportaran a mons de fantasia i bellesa. Finalment, Isabel San Ruperto ens submergirà en una «autèntica transformació vital» a través d’una fotografia íntima i suggeridora.

Per la seua banda, Dénia acollirà treballs com el de la fotògrafa mexicana Dulce Pinzón, que amb un discurs crític i irònic, acosta ‘La verdadera historia de los superhéroes’: històries molt humanes de persones corrents que, per a sobreviure en el dia a dia, utilitzen autèntics «poders sobrehumans».

Històries de ‘Tránsitos’, el nou treball de Jerónimo Álvarez que es presenta per primera vegada, arreplega els seus retrats subaquàtics a manera de metàfora sobre la bambolla durant la crisi de la COVID-19.

S’exhibeixen així mateix el multipremiat treball ‘Carpoolers’, d’Alejandro Cartagena, que relata la realitat dels treballadors en la seua anada i tornada diària, i els treballs del gran fotògraf de carrer Baylón, amb les seues imatges en blanc i negre, fetes amb una Rolleiflex, dels carrers de Beijing, que tanquen una oportunitat única i irrepetible.

Activitats paral·leles

Com en anys anteriors, es duran a terme diverses activitats amb taules redones i xarrades, moltes d’elles oferides pels fotògrafs i fotògrafes que participen en el festival. Com a novetat, el pròxim 2 d’octubre es realitzarà per primera vegada un visionament del dossier, obert a totes les persones que hi vulguen participar, on es comptarà amb professionals de la fotografia com Eduardo D’Acosta, Marisa Giménez Soler, Lucía Morate i Lluís Romero. D’aquest visionament eixirà un dels participants per a la quarta edició del festival.

Mike Steel ha destacat una altra de les novetats del festival: l’estrena a Espanya del documental ‘El instante eterno’ (el 10 d’octubre) del director Sebastián Moreno. El documental tracta un dels artistes més importants en la història de Xile: Sergio Larraín. Considerat un dels millors del món, va passar per algunes de les agències més importants, com Magnum. El documental inclou a més l’entrevista a Josef Koudelka, un altre immens i esquiu fotògraf.

Cristina de María-Tomé ha destacat la celebració, un any més, del «mercat ambulant fotogràfic», coincidint amb la celebració del Nou d’Octubre, i la col·laboració amb l’Associació Fotogràfica de Xàbia (AFX), que enguany compleix el X aniversari del ral·li fotogràfic.

Si deseas aportar tu opinión sobre esta noticia, por favor, deja aquí tu comentario.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: