Actualidad Comarca de l'Alcoià i El Comtat

«Els Enfarinats» toman las calles de Ibi para recaudar fondos para el asilo de ancianos

ENFARITASLa fiesta dels Enfarinats se celebra cada 28 de diciembre, festividad de los Santos Inocentes, en Ibi. Esta celebración se enmarca dentro de lo que son las fiestas de invierno de esta villa.

La fiesta «dels Enfarinats» se recuperó en 1981, después de que a finales de los años 50 dejara de celebrarse, censurada por la dictadura franquista

Se trata de una fiesta popular que tiene como acto central una peculiar y explosiva batalla campal con petardos, harina y huevos entre dos bandos satíricos que luchan por hacerse simbólicamente con el poder político de la localidad.

PROGRAMA DE ACTOS:

DIVENDRES 28 DESEMBRE

8.00 hores. DIA DELS ENFARINATS. A l’eixida del sol del Dia dels Sants Innocents, la Justícia Nova començarà la seua presa de poder.

9.00 hores. CARRERA DE L’ALCALDE al carrer Les Eres. Una carrera, normalment preparada, decidirà qui serà l’alcalde dels Enfarinats. L’alcalde constitucional, Rafael Serralta, protocol·làriament li donarà la vara de comandament. Després el Jutge, el Fiscal, el Secretari i els Aguatzils prendran els seus càrrecs.
10.00 hores. Junts es dirigiran al seu Quarter ubicat a la plaça de l’Església, on els Enfarinats, convertits en el nou Ajuntament, aplicaran tota la força de la seua llei atrapant els infractors amb l’aixavegó i posant-los multes. I el que no pague… a la presó! Fins i tot es celebraran els juís de la Justícia Nova. Després tindrà lloc la batalla entre Enfarinats i Oposició. Primer, per facilitar l’accés de tot el món a la festa, hi haurà una batalla de farina i ous, per donar pas a la batalla de coets i pólvora.
Recordem que el terrat de la plaça de l’Església serà zona de mirons i, qui no vulga pols, que no vaja a l’era. Demanem als més joves prudència i precaució. La Festa ben entesa perdurarà, la mal feta s’acabarà.
10.30 hores. ARREPLEGADA. Durant el matí, els balladors aniran pels llocs de costum arreplegant les aportacions que desitgen donar botigues i particulars. Posteriorment ho portaran a l’Asil.
12.00 hores. ARREPLEGADA DELS ENFARINATS. Pels carrers de costum, els Enfarinats aniran demanant i mesurant amb les seues ferramentes per finalitzar a l’Asil de Sant Joaquim.
09.30 hores. DIA DELS CASATS. Junts, Casats, Fadrins, xaramita i tabal del Castell Vermell aniran a arreplegar el Virrei i el Rei dels Casats, protagonistes del primer dia i, després, faran l’arreplegada de productes per a l’Asil.
15.15 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran este tradicional acte arreplegant primer les balladores i després la Virreina i la Reina de les casades, que es dirigiran a l’Asil de Sant Joaquim, on ballaran en homenatge als nostres majors.
17.00 hores. PRIMER DIA DE DANSES o dia dels Casats. Al carrer Les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de Festes d’Hivern donaran un premi en metàl·lic al millor Tapat. Els jutges seran els mateixos Enfarinats, que donaran a conéixer el guanyador en finalitzar la dansa.

22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. L’entrada és GRATUÏTA.

“Per potenciar l´ús de la nostra indumentària tradicional, convidem al públic que vinga a ballar amb barret, capa i mantó”.
En finalitzar la Malaguenya, els casats protagonistes del 2018 pegaran la volta en senyal de compromís.

DIVENDRES 29 DESEMBRE
17’ 00 h, 18’00 h i 19’00 h. MÚSICA. “Bítels para bebés”, segons edats. Teatro Río.

DISSABTE 30 DESEMBRE
8.30 hores. DIA DELS FADRINS. Junts, Fadrins, Casats, xaramita i tabal del Castell Vermell, aniran a arreplegar el Virrei i el Rei dels Fadrins, protagonistes del segon dia. Després, iniciaran una cercavila per diversos carrers i visitaran el barri Mirasol.
16.00 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran aquest tradicional acte arreplegant primerament les balladores i posteriorment la Virreina i la Reina dels Fadrins.

17.00 hores. SEGON DIA DE DANSES o DIA DELS FADRINS. Al carrer Les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de Festes d’Hivern donaran un premi, en aquesta ocasió, al millor grup de Tapats. Els jutges seran els mateixos fadrins i casats, i donaran la seua opinió en finalitzar la jota.
22.30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. L’entrada serà GRATUÏTA.

“Per potenciar l´ús de la nostra indumentària tradicional, convidem al públic que vinga a ballar amb barret, capa i mantó”.
En finalitzar la Malaguenya, els fadrins protagonistes del 2018 pegaran la volta en senyal de comprimís.

Si deseas aportar tu opinión sobre esta noticia, por favor, deja aquí tu comentario.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: